flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Матеріально – технічне та інформаційне забезпечення судів

05 січня 2012, 12:52

 

         Матеріально – технічне  та  інформаційне  забезпечення  судів

         протягом 2011 року          

Одним  із  пріоритетних  напрямків  діяльності  територіального  управління  є матеріально-технічне та інформаційне  забезпечення місцевих загальних судів  області.

Незважаючи на скрутне економічне становище в державі, в 2011 році певною мірою покращилося фінансове забезпечення, хоч і  не настільки, щоб виконати всі завдання організаційного забезпечення діяльності місцевих судів, як одному з основних передумов повного і незалежного здійснення правосуддя.

Враховуючи, що комп’ютеризація судів є однією з основних умов раціональної організації діловодних процесів, засобом підвищення ефективності діяльності працівників апарату суду, територіальним управлінням протягом 2011 року для місцевих загальних судів області придбано 103 персональних комп’ютери, 4 монітори та 85 принтерів.

Забезпеченість комп’ютерами  судів на кінець звітного періоду складає 66,91% від загальної кількості комп’ютерної техніки, необхідної для повного забезпечення ними судів. Між тим,  частина суддів  та працівників апарату судів продовжує використовувати  в роботі  власні комп’ютери та ноутбуки.

Варто зазначити про зростання кількості фізично та морально застарілих персональних комп’ютерів (82 комп’ютери або 22,9%), які в найближчому майбутньому необхідно замінити на більш сучасні та потужніші.

            Забезпечуючи виконання вимог п. 7 ст. 129 Конституції України, ч. 1 ст. 197 ЦПК України, ч. 1 ст. 41 КАС України, ст. 871 КПК України, територіальним управлінням проведена плідна робота з впровадження систем фіксації судового процесу технічними засобами у всіх місцевих судах області.

         На даний час в місцевих загальних судах перебуває 115 систем технічного фіксування судового процесу, з них 13 систем „Тритон” (Володимирецький районний суд – 2, Дубенський міськрайонний суд – 5, Рівненський міський суд – 3, Корецький, Рівненський, Сарненський районний суди – по 1), 73 системи „Оберіг”    та 29 систем „Камертон”,   що при 107 суддях за штатним розписом, з технічної сторони повністю забезпечує  можливість фіксування судового процесу.

При цьому необхідно враховувати, що 13 технічних засобів  – комплекси „Тритон” є недосконалими, морально та технічно застарілими, практично не використовуються та потребують списання. 

Для  заміни морально застарілих систем фіксування судового процесу у грудні 2011 року територіальним управлінням придбано 24 комплекти звукозаписувального обладнання (мікшери, гідри, стійки, мікрофони). У 2012 році планується придбати системні блоки, монітори і передати для судів 24 системи фіксування судового процесу.

На виконання вимог Закону України „Про доступ до судових рішень” міськими та районними судами області копії судових рішень надсилаються в електронному вигляді в державне підприємство „Інформаційні судові системи”, на яке покладено ведення Єдиного Державного реєстру судових рішень.  Ідентифікація рішень того чи іншого суду проходить за допомогою перевірки електронного цифрового підпису судді.

За перше півріччя 2011 року територіальним управлінням  були подані замовлення на виготовлення 27 ключів електронних цифрових підписів суддів та працівників апарату судів та 1 замовлення на зміну реквізитів. Вказані замовлення своєчасно виконані і ключі електронних цифрових підписів передані суддям та працівникам апарату судів для подальшого використання в роботі.

18 вересня 2011 року майже у 80% суддів місцевих загальних судів Рівненської області закінчився строк дії ключів ЕЦП, у зв’язку з чим відправка будь – яких рішень у ЄДРСР була припинена.

На  виконання доручення Голови Державної судової адміністрації України від 25.05.2009 № 27, Договору від 2 листопада 2011 року № ЦСК-1/02.11.11 про закупівлю послуг електронного цифрового підпису, територіальним управлінням протягом листопада-грудня 2011 року  у відокремленому пункту реєстрації АЦСК ТОВ «Арт-мастер» в Рівненській області було замовлено та в подальшому видано для суддів та керівників апарату міських та районних судів області  107 ключів ЕЦП, з яких 89 – для суддів та 18 – для керівників апарату судів. Для   суддів апеляційного суду Рівненської  області, Рівненського апеляційного господарського суду, Рівненського окружного адміністративного суду, господарського суду Рівненської області та керівників апарату цих судів було замовлено та видано 101 ключ ЕЦП.

На 2012 рік прогнозується  додаткова потреба у виготовленні 47 ключів електронного цифрового підпису.  

На виконання  рішення Ради суддів України від 11 травня 2010 року № 22 щодо запровадження єдиної автоматизованої системи документообігу загальних судів, розподілу справ між суддями в місцевих та апеляційних загальних судах України, а також у зв’язку із набранням чинності Закону України „Про судоустрій і статус суддів”  територіальним управлінням  спільно із спеціалістами ДП „Інформаційні судові системи” в Рівненській області  проведено роботу по встановленню в загальних місцевих судах області комп’ютерної програми „Документообіг загальних судів” (далі – КП „ДЗС”).

У всіх судах області з 1 січня 2011 року було впроваджено   КП „ДЗС” та своєчасно оновлювались версії, що надходили в суди.

Разом з тим, впровадження комп’ютерної програми „Документообіг загальних судів” показало, що у судах  з великою кількістю суддів та працівників апарату суду наявне серверне обладнання не витримує навантаження  і тому є необхідність у його модернізації  чи  придбанні більш потужного серверного обладнання.

Таким чином однією з найважливіших проблем була й залишається недостатня забезпеченість судів комп’ютерною технікою,  що  уповільнює  використання комп’ютерної програми „Документообіг загальних судів”.  

         З метою отримання інформації щодо чинного законодавства, змін та доповнень до нього при здійсненні правосуддя, у всіх  судах області встановлено інформаційно-правові бази даних ,,Ліга-Закон-Еліт та забезпечено їх постійне оперативне поновлення.

Всі місцеві суди області загальної юрисдикції та ТУ ДСА в області підключені до мережі Інтернет в режимі електронної пошти, забезпечені  телефонним зв’язком. У  Дубенському міськрайонному, Березнівському, Володимирецькому, Гощанському, Демидівському, Здолбунівському, Млинівському,  Костопільському, Острозькому, Радивилівському, Сарненському районних судах встановлені міні-АТС, що також  покращує оперативність вирішення службових питань.

У всіх місцевих загальних судах області створені та функціонують локальні комп’ютерні мережі, що забезпечує доступ суддів до електронних юридичних баз даних, інформаційних ресурсів мережі Інтернет.