flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стан обліково-статистичної роботи протягом 2011 року

06 січня 2012, 10:06

Стан  обліково-статистичної  роботи  протягом  2011 року

З метою удосконалення обліково-статистичної роботи в загальних місцевих судах, нормативного забезпечення функціонування діловодства та організації роботи з питань судової статистики  упродовж   2011 року, управління  займалось ознайомленням працівників апарату судів з усіма нормативними документами, що розроблялись  ДСА України і були зареєстровані у Міністерстві юстиції України, а також проводило наради з працівниками апарату судів з метою роз’яснень новел в чинному законодавстві.

Здійснено комплекс заходів щодо організаційного забезпечення діяльності  судів з реалізації основних завдань обліково-статистичної роботи: забезпечення достовірності, об’єктивності, оперативності, стабільності та цілісності інформації про роботу судів.

У зв’язку із затвердженням рішенням Ради суддів за №93 від 26.11.2010 нового класифікатора категорій адміністративних справ  та методичних роз’яснень щодо його застосування,  управлінням проведено роботу по його детальному вивченню,  та з метою подальшого вдосконалення звітності  місцевих судів, направлено для ознайомлення та використання в роботі працівниками загальних місцевих судів. До відома судів були доведені і рішення  Ради суддів  № 33 від 15.04.2011 та №56 від 20.05.2011 року, якими вносились зміни   до  класифікатора.

Керуючись  Законом України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвідомчості справ, пов’язаних із соціальними виплатами ”  управління організувало  роз’яснювальну роботу  щодо прийому та реєстрації справ даної категорії.

На виконання  рішення Ради суддів України від 11 травня 2010 року №22 щодо запровадження єдиної автоматизованої системи документообігу загальних судів, розподілу справ між суддями в місцевих та апеляційних загальних судах України, а також в зв’язку із набранням чинності Законом України «Про судоустрій і статус суддів»  управлінням   спільно з спеціалістами ДП «Інформаційні судові системи» в Рівненській області  проведено роботу по впровадженню  в загальних місцевих судах області комп’ютерної програми «Документообіг загальних судів»( далі – КП «ДЗС»).

Станом на 1 січня 2011 року  КП «ДЗС»  працювала у всіх судах області,  управлінням була організована та проведена роз’яснювальна та навчальна робота з працівниками судів щодо перенесення залишків справ  з та перереєстрації їх в програмі на новий 2011 рік.

Прийнявши до уваги те, що рішенням Ради суддів України для створення інформаційного простору загальних судів визначається пріоритетним використання єдиного програмного забезпечення для автоматизації документообігу, а таким було визначено КП «ДЗС», територіальне управління вжило заходів, спрямованих на припинення використання іншого програмного забезпечення  та впровадження КП «ДЗС», як єдиного. 

Таким чином суди з 1 січня 2011 року відмовились від використання програми «Автоматизована система передачі судових рішень в електронному вигляді до державного реєстру судових рішень» «Паром», а здійснювали  направлення рішень лише за допомогою програми  КП «ДЗС».

Для найбільш повного освоєння функціональних можливостей КП «ДЗС» та вдосконалення знань проведено семінарські навчання  для працівників апаратів місцевих загальних судів та суддів Рівненської області, з залученням до участі в семінарі представників ДП «Інформаційні судові системи».

У своїй діяльності територіальне управління  вагому роль відводить проведенню заходів,  спрямованих на підвищення кваліфікації працівників апарату місцевих загальних судів, зокрема, з працівниками,  на яких покладено обов’язки по веденню обліково-статистичної роботи. 

Протягом  2011 року проведено  три семінари-навчання.  Зокрема, 5 травня 2011 року  для працівників, призначених відповідальними за складання статистичної звітності та керівників апаратів судів проведено семінар-навчання за результатами аналізу стану обліково-статистичної роботи за 2010 рік, та з метою обговорення недоліків, виявлених під час здачі судами річного звіту, а також в зв’язку  з інтеграцією методів збору та обробки даних в Україні до  Європейських стандартів та процедур,  ознайомлення з новими  підходами та засобами підрахунку.

24 червня 2011 року територіальним управлінням з метою підготовки до здачі статистичних звітів про роботу загальних місцевих судів за І півріччя 2011 року, удосконалення знань і умінь щодо організації збору статистичної інформації, а також  у зв’язку з забезпеченням заходів по впровадженню автоматизованої системи документообігу в загальних судах «Документообіг загальних судів» для працівників  апарату суду, в обов’язки яких входить ведення обліково-статистичної роботи та керівників апарату суду  проведено навчання-семінар.

21 грудня 2011 року, з метою підготовки до здачі звітності про роботу загальних місцевих судів за 2011 рік, управлінням проведено семінар-навчання для працівників апаратів місцевих загальних судів області.

З 1 січня 2011 року на виконання вимог Закону України „Про доступ до судових рішень” судами загальної юрисдикції копії судових рішень надсилаються в електронному вигляді за допомогою комп’ютерної програми „ДЗС” в державне підприємство „Інформаційні судові системи”, на яке покладено ведення Єдиного Державного реєстру судових рішень.  Ідентифікація рішень того чи іншого суду проходить за допомогою перевірки електронного цифрового підпису судді. З цією метою у  2011 році впроваджений електронний цифровий підпис  суддям і керівникам апаратів судів всіх судів, що розташовані на території області. Всього було виготовлено та видано для використання 208 ключів ЕЦП.

У 2011 році проведено вивчення стану ведення обліково-статистичної роботи  в  Здолбунівському та Острозькому районних судах з питань ведення діловодства, організації роботи із судової статистики, планування та проведення аналітичної роботи. У ході вивчення стану роботи надано практичну та методичну допомогу. За результатами вивчень проведено оперативні наради з головами, суддями та працівниками апарату судів, складено відповідні довідки, копії яких надіслано судам, що перевірялися, для обговорення та вжиття заходів до усунення виявлених недоліків.

В 2011 році звіти про роботу місцевих загальних  судів області розраховувались та  складались за допомогою програмного забезпечення «Документообіг загальних судів», першими були звіти форми 1-Л «Звіт судів першої інстанції про стан розгляду справ про злочини передбачені статтями 209,209-1,306 КК України» та форми 1-ОП «Звіт про оперативність розгляду місцевими та апеляційними загальними судами кримінальних справ». 

Наразі програмне забезпечення дозволяє вводити інформацію на кримінальну справу, на справу про адміністративні правопорушення,  цивільні і адміністративні справи, однак остаточного  зведення звітності по введеній інформації не має. Програмою передбачені уніфіковані шаблони, у яких відповідальний працівник апарату суду вручну заповнює всі розділи форми звітності.

З метою удосконалення організації роботи з ведення судової статистики у 2011 році проводились заходи щодо впровадження в експлуатацію комп’ютерної програми «Документообіг загальних судів». Однак слід зазначити, що у звітний період робота загальних місцевих судів і територіального управління з цих питань була значно утруднена внаслідок непослідовної діяльності розробників програми, які постійно змінювали шаблони звітів, створюючи додаткові перешкоди і в без того, складному процесі розрахунку звітів в ручному режимі.

 

Упродовж 2011 року в територіальному управлінні  проводились стажування працівників апарату судів, які призначені на посади відповідальних за ведення судової статистики і прийняті на роботу вперше, працівниками сектором організаційного забезпечення діяльності судів та судової статистики. В індивідуальному порядку надавалася допомога по організації ведення судової статистики окремим судам.

Управлінням налагоджено співробітництво з правоохоронними органами області по наданню інформації щодо розгляду загальними місцевими судами справ усіх категорій.

З метою усунення недоліків в організації обліково-статистичної  роботи і, зокрема, причин та умов їх виникнення, територіальним управлінням та судами виконано значний обсяг роботи з підвищення  рівня обліково-статистичної роботи та діловодства, а також ужито низку заходів  щодо  її  вдосконалення.

Судами у 2011 року проводилась самостійна робота по:

- вивченню і впровадженню єдиної автоматизованої системи документообігу загальних судів, розподілу справ між суддями в місцевих загальних судах та впровадженню комп’ютерної програми «Документообіг загальних судів»;

- проведенню перевірок ведення обліково-статистичної роботи канцеляріями судів: якості заповнення документів первинного  обліку, повноти, достовірності та своєчасності заповнення всіх показників, передбачених цими документами; правильності заповнення статистичних карток на осіб, стосовно яких судами розглянуті кримінальні справи, результати  обговорені на оперативних нарадах.

Проводились заняття з вивчення працівниками, відповідальними за первинний облік справ і матеріалів судів, «Інструкції щодо заповнення і подання форм звітності про розгляд апеляційними та місцевими (крім господарських) судами судових справ та матеріалів», «Інструкції щодо заповнення статистичної картки на особу, стосовно якої судом розглянуто кримінальну справу», «Інструкції щодо заповнення форми картки обліку сум шкоди, завданої злочином» тощо.

Територіальне управління  упродовж  року  проводило з судами області звірки повноти надіслання статистичних карток на осіб, стосовно яких судом розглянуті кримінальні справи, дані звірок порівнювалися з даними апеляційного суду. Виявлені під час звірок не опрацьовані картки, після відібрання пояснень,  вносилися до загальної бази.

Управлінням проводились перевірки щодо своєчасності надіслання місцевими загальними судами області довідок про наслідки розгляду кримінальної справи форми № 6 у міськрайоргани внутрішніх справ.

При перевірках були виявлені факти порушення вимог Інструкції про єдиний облік злочинів,  затвердженої спільним наказом від 25.05.2010  щодо обліку наслідків розслідування злочинів, осіб, які вчинили злочин, кримінальних справ та їх руху, судових рішень у кримінальних справах, направлених до суду.

Виходячи з того, що такий стан справ приводить до спотворення статистичних даних, породжує хибне уявлення про бездіяльність місцевих судів області при розгляді кримінальних справ, територіальним управлінням про виявлені факти інформувались органи прокуратури та відділ інформаційних технологій УМВС України в Рівненській області.