flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Матеріально – технічне та інформаційне забезпечення судів у 2014 році

15 січня 2015, 11:33

           Одним  із  пріоритетних  напрямків  діяльності  територіального  управління  є матеріально-технічне та інформаційне  забезпечення місцевих загальних судів  області. Крім відповідного оснащення судів до їх належного матеріально-технічного забезпечення, слід віднести і забезпечення комп’ютерною технікою, папером, необхідними матеріалами, засобами для фіксування судового процесу, відправлення кореспонденції і ін.

У зв’язку зі збільшенням штатної чисельності суддів забезпеченість комп’ютерами  місцевих судів області на кінець звітного періоду зменшилась з 63,18%  до  59,82% від загальної кількості комп’ютерної техніки, необхідної для повного забезпечення  ними судів. Також необхідно враховувати, що в судах використовуються комп’ютери, орендовані в ДП «ІСС», а частина суддів  та працівників апарату судів продовжує використовувати  в роботі  власні комп’ютери та ноутбуки.
Варто зазначити, що значний відсоток складають фізично та морально застарілі персональні комп’ютери (104 комп’ютери або 30,77%), які в найближчому  майбутньому необхідно буде замінити на більш сучасні та потужніші.
В третьому кварталі 2014 року територіальним управлінням  придбано та передано в суди для використання 20 моніторів, 20 клавіатур, 50 мишок для заміни морально застарілих. Також було придбано 33 картриджі до принтерів, 35 картриджів до багато функціональних пристроїв для забезпечення швидкої заміни картриджа в якому закінчився тонер.
На виконання вимог Закону України „Про доступ до судових рішень” міськими та районними судами області копії судових рішень надсилаються в електронному вигляді в державне підприємство „Інформаційні судові системи”, на яке покладено ведення Єдиного Державного реєстру судових рішень.
За 2014 рік з 68336 копій рішень, що підлягали направленню до реєстру,  судами направлено 68279 копій судових рішень, що становить  99,9%. При цьому 15-ть судів з 18-ти забезпечили стовідсоткове направлення копій судових рішень до реєстру.
            Ідентифікація рішень того чи іншого суду проходить за допомогою перевірки електронного цифрового підпису судді. За звітний період  територіальним управлінням вжито заходів для забезпечення виготовлення  та  передано для використання суддями та працівниками апарату  місцевих та апеляційних судів області  94 ключі  електронного цифрового підпису.
         Робота з комп’ютерною програмою «Д-3» показала, що у судах  з великою кількістю суддів та працівників апарату суду наявне серверне обладнання та частина комп’ютерів не витримує навантаження  і тому є необхідність у його модернізації  чи  придбанні більш потужного обладнання, зокрема 9 серверів.
Таким чином однією з найважливіших проблем була й залишається недостатня забезпеченість судів комп’ютерною технікою,  що  уповільнює  використання комп’ютерної програми «Д-3». 
З метою отримання інформації щодо чинного законодавства, змін та доповнень до нього при здійсненні правосуддя, у всіх  судах області встановлено інформаційно-правові бази даних ,,Ліга-Закон-Еліт” та забезпечено їх постійне оперативне поновлення.
Станом на 1 січня 2015 року у всіх 18 місцевих загальних судах області використовуються стаціонарні системи відеоконференцзв’язку. За минулий  рік місцевими загальними судами області проведено 1827 сеансів відеоконференцзв’язкупід час досудового розслідування та судового провадження.
На даний час всі місцеві загальні суди області активно використовують можливість направлення SMS-повідомлень учасникам судових процесів.Станом на 1 січня 2015 року учасникам судових процесів направлено 29117 SMS-повідомлень, що дозволяє судам зменшити витрати на поштові відправлення.
Маючи на балансі велику кількість комп’ютерної техніки, принтерів, БФП, територіальним управлінням регулярно проводиться робота щодо ремонту, заправки та необхідного обслуговування даної техніки.
Для забезпечення належної та безперебійної роботи судів територіальним управлінням,  проведена закупівля канцелярського приладдя, засобів для миття та чищення, засобів санітарної гігієни, необхідного інвентарю та інструментів, електроустаткуванням (лампочки, розетки, подовжувачі тощо).