flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стан кадрового забезпечення судів та територіального управління у 2014 році

15 січня 2015, 11:34

          Станом на 1 січня 2015 року мережа судів в області налічує 18 судів, з яких 2 міських, 1 міськрайонний та 15 районних судів. Відповідно до затвердженого штатного розпису в місцевих судах області передбачено 543 штатні одиниці, в тому числі 113 суддів, з них 18 посад голів судів, 19 посад заступників голови суду та 76 суддів, 430 працівників апарату судів. На даний час посади працівників апарату місцевих судів практично заповнені повністю.

Станом на 1 січня 2015 року в місцевих загальних судах області вакантними є 17 посад суддів, зокрема, по одній вакансії в Березнівському, Володимирецькому, Корецькому, Зарічненському, Радивилівському Рівненському районних судах та Кузнецовському  міському суді, та по дві вакансії в Здолбунівському, Костопільському, Сарненському, Рокитнівському районних судах та у Рівненському міському суді.
               Протягом квітня - травня 2014 року, відповідно до частини другої статті 20 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (в редакції Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» від 08 квітня 2014 року № 1188-VII) у всіх місцевих загальних судах відбулися збори суддів щодо обрання голів та заступників голів судів.
У звітному періоді територіальним управлінням було проведено щорічну оцінку виконання державними службовцями територіального управління та місцевих загальних судів покладених на них обов’язків і завдань за підсумками роботи у 2013 році. Усього підлягало щорічній оцінці 271 державних службовців, з яких 61,6% отримали високі оцінки, 38% - добрі, 0,3% - задовільні.
Територіальне управління постійно проводить роботу щодо направлення на курси підвищення кваліфікації суддів та працівників апарату судів.
За 2014 рік  відповідно Графіку підготовки суддів та працівників апарату судів, затвердженого Національною школою суддів України, пройшли навчання з підвищення кваліфікації в регіональному відділенні Національної школи суддів України 20 працівників апарату місцевих загальних судів області, що становить 50% від запланованої кількості та 50 суддів місцевих загальних судів, що становить 125% від запланованої кількості.
Крім запланованих відповідно Графіку курсів та семінарів 6 суддів підвищили кваліфікацію з курсу «Боротьба з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванням тероризму», що проводилися у Навчально-методичному центрі Держфінмоніторингу України та його регіональних відділах.
Разом з тим недостатнє фінансування службових відряджень перешкоджає належно виконувати плани проведення навчань з підвищення кваліфікації суддів та працівників апарату судів.
Відповідно до штатного розпису територіального управління  штатна чисельність управління складає 15 працівників. Станом на 1 січня 2015 року в територіальному управлінні фактична чисельність складає 15 державних службовців. У зв’язку з перебуванням у відпустках по догляду за дитиною головного спеціаліста відділу планово-фінансової діяльності, бухгалтерського обліку та звітності та головного спеціаліста з кадрової роботи відповідно до наказів територіального управління було оголошено та проведено конкурси на заміщення вказаних тимчасово вакантних посад.
У звітному періоді здійснювався підбір кандидатур на навчання до вищих навчальних закладів, а саме до Національного юридичного університету ім. Ярослава  Мудрого, до Національного університету «Одеська юридична академія» а також до Інституту підготовки професійних суддів при Національному університеті «Одеська юридична академія» шляхом проведення співбесід та направлено рекомендації щодо 5 осіб до Державної судової адміністрації України.     
Протягом 2014 року були  здійснені організаційні заходи щодо проходження практики 152 студентів в місцевих загальних судах області.
У звітному періоді, на підставі Закону України «Про очищення влади» від 16.09.2014 №1682-VII та постанови Кабінету Міністрів України від 16.10.2014 №563 «Деякі питання реалізації Закону України «Про очищення влади» наказом територіального управління визначено відповідальних осіб за проведення перевірки достовірності відомостей стосовно застосування заборон, передбачених частинами 3 та 4 статті 1 Закону України «Про очищення влади».  Для проведення перевірки відповідальні особи мають повний доступ до електронних копій судових рішень.
Відповідно до Порядку проведення Державною судовою адміністрацією України перевірки достовірності відомостей щодо осіб відповідно до Закону України «Про очищення влади» відповідь про результати перевірки, надсилається керівнику органу  не пізніше ніж на шістдесятий день з дня проходження особою перевірки. Станом на 31.12.2014 територіальним управлінням проведено перевірку, підготовлено та направлено 78 відповідей на відповідні запити.  Відповідальними особами територіального управління продовжується робота для забезпечення своєчасної підготовки відповідей на запити відповідно до Закону України «Про очищення влади».