flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Договірна та претензійно-позовна робота

16 квітня 2015, 09:23
          На виконання наказу Державної судової адміністрації України від 15 квітня 2013 року № 54 «Про стан укладання та виконання цивільно-правових та господарських договорів» територіальним управлінням ведеться реєстр цивільно-правових та господарських договорів, укладених на користь територіального управління та місцевих загальних судів Рівненської області та щоквартально здійснюється узагальнення стану укладання і виконання договорів.
Протягом 1 кварталу 2015 року територіальним управлінням укладено 89 господарських та цивільно-правових договорів з юридичними та фізичними особами на загальну суму 3 554 373,80 гривень на користь місцевих загальних судів. На користь територіального управління договори в звітний період не укладались.
Серед загальної кількості договорів 7 з них укладено за результатами проведених конкурсних торгів для закупівлі комунальних послуг на загальну суму 2 571 426,00 гривень.
Договори укладаються за наявності і в межах коштів, передбачених відповідними статтями державного бюджету на поточний рік.
Договори з усіма додатками до них від імені територіального управління Державної судової адміністрації України в Рівненській області підписуються начальником  управління на підставі Положення про територіальні управління Державної судової адміністрації України або його заступником на підставі та в межах повноважень.
Внутрішнє погодження оформляється візуванням проекту договору начальником відділу планово-фінансової діяльності, бухгалтерського обліку та звітності, головним спеціалістом з забезпечення договірної та позовної роботи, а в разі необхідності - завідувачем сектору матеріально-технічного та господарського забезпечення, організації діяльності служби судових розпорядників та головним спеціалістом інформаційних технологій.
Керівництвом територіального управління вживаються заходи щодо забезпечення здійснення належного представництва інтересів Державної судової адміністрації України та територіального управління в судах загальної юрисдикції.
Організовано та здійснюється опрацювання в строки, встановлені процесуальним законодавством та рішенням суду, позовних заяв, апеляційних скарг, доданих до них матеріалів, а також будь-яких документів, що стосуються відповідної судової справи, що надходять до територіального управління.
Організовано та здійснюється в строки, визначені процесуальним законодавством, подання апеляційних скарг на рішення судів у цивільних, господарських та адміністративних справах.
За 1 квартал 2015 року на адресу територіального управління надійшло 1 претензія, на яку надана відповідь у визначені законодавством строки. Претензія стосувалась вимог щодо оплати заборгованості за використаний газ. Після з’ясування всіх обставин, встановлено безпідставність виставлених вимог, оскільки платіж за поставлений газ був проведений територіальним управлінням вчасно.
За звітний період територіальне управління представляло інтереси ДСА України у одній справі в порядку адміністративного судочинства. До територіального управління позови не пред’являлись.
За результатами розгляду справ у судах на користь органів ДСА було прийнято 1 рішення щодо стягнення заробітної плати на загальну суму        112 453 гривень.
Станом на звітну дату у судах першої інстанції на розгляді перебуває 1 заява про відстрочку виконання рішення, в судах апеляційної інстанції на розгляді перебуває 1 справа та 7 справ в суді касаційної інстанції, 2 з яких - за нововиявленими обставинами.
Левову частку всіх позовів, пред’явлених до органів ДСА України, становлять позови про стягнення заборгованості по заробітній платі в зв’язку із скасуванням пункту 41 постанови Кабінету міністрів України № 865 від 03.09.2005 та у зв’язку із визнанням пункту 5 цієї ж постанови незаконним.
Відповідно до наказу ДСА України від 16.02.2010 № 196 “Про забезпечення представництва інтересів Державної судової адміністрації України в судах загальної юрисдикції”, чинного до 13.03.2015 для забезпечення представництва інтересів територіального управління в судах апеляційних інстанцій, розташованих за межами регіону, представникам територіальних управлінь у відповідних регіонах видані довіреності та передаються всі необхідні документи для забезпечення представництва інтересів управління у відповідній судовій інстанції.
В свою чергу представником територіального управління на підставі довіреності, а також листа-уповноваження з врахуванням вимог, передбачених  Положенням про порядок ведення претензійно-позовної роботи в Державній судовій адміністрації України та її територіальних управліннях, затвердженого наказом ДСА України від 06.03.2015 № 30 (далі – Положення) здійснюється представництво інтересів Державної судової адміністрації України та її територіальних управлінь в судах першої та апеляційної інстанцій, розміщених на території регіону.
Відповідно до вищевказаного Порядку та додатків 1-3, 5-6 до нього територіальним управлінням заведені та ведуться відповідні журнали обліку претензій, позовів та довіреностей.
Протягом звітного періоду територіальним управлінням щомісячно у визначені строки надсилався до юридичного управління Державної судової адміністрації України реєстр судових справ, а також звіт щодо участі територіального управління у судах.