flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стан матеріально – технічного та інформаційного забезпечення судів

15 жовтня 2015, 14:10

           Одним  із  пріоритетних  напрямків  діяльності  територіального  управління  є матеріально-технічне та інформаційне  забезпечення місцевих загальних судів  області.

Крім відповідного оснащення судів до їх належного матеріально-технічного забезпечення слід віднести і забезпечення комп’ютерною технікою, папером, необхідними матеріалами, засобами для фіксування судового процесу, відправлення кореспонденції і ін.
У зв’язку зі списанням комп’ютерної техніки забезпеченість комп’ютерами  місцевих судів області на кінець звітного періоду знизилась з 63,36% до 52,9% від загальної кількості комп’ютерної техніки, необхідної для повного забезпечення  ними судів. Також необхідно враховувати, що в судах використовуються комп’ютери, орендовані в ДП «ІСС», а частина суддів  та працівників апарату судів продовжує використовувати  в роботі  власні комп’ютери та ноутбуки.
Варто зазначити, що значний відсоток складають фізично та морально застарілі персональні комп’ютери (45 комп’ютерів або 17,86%), які в найближчому  майбутньому необхідно буде замінити на більш сучасні та потужніші.
На виконання вимог Закону України „Про доступ до судових рішень” міськими та районними судами області копії судових рішень надсилаються в електронному вигляді в державне підприємство „Інформаційні судові системи”, на яке покладено ведення Єдиного Державного реєстру судових рішень.
За 9 місяців 2015 року з 72648 копій рішень, що підлягали направленню до реєстру,  судами направлено 78759 копій судових рішень, що становить  108,4%.
            Ідентифікація рішень того чи іншого суду проходить за допомогою перевірки електронного цифрового підпису судді. За звітний період  територіальним управлінням вжито заходів для забезпечення виготовлення  та  передано для використання суддями та працівниками апарату  місцевих та апеляційних судів області  88 ключів  електронного цифрового підпису.
З метою отримання інформації щодо чинного законодавства, змін та доповнень до нього при здійсненні правосуддя, у всіх  судах області встановлено інформаційно-правові бази даних ,,Ліга-Закон-Еліт та забезпечено їх постійне оперативне поновлення.
Всі місцеві суди області загальної юрисдикції та ТУ ДСА в області підключені до мережі Інтернет в режимі електронної пошти, забезпечені  телефонним зв’язком. У приміщеннях одинадцяти районних судів встановлені міні-АТС, що також  покращує оперативність вирішення службових питань.
Станом на 30.09.2015 у всіх 18 місцевих загальних судах області використовуються стаціонарні системи відеоконференцзв’язку. За звітний період місцевими загальними судами області проведено 780 сеансів відеоконференцзв’язкупід час досудового розслідування та судового провадження.
  Наказом Державної судової адміністрації України № 119 від 20.09.2013 «Про реалізацію проекту щодо надсилання судами SMS-повідомлень учасникам судового процесу (кримінального провадження) у місцевих та апеляційних загальних судах» з 1 жовтня 2013 року запроваджено реалізацію проекту щодо надсилання судами учасникам судового процесу (кримінального провадження) текстів судових повісток у вигляді SMS-повідомлень в місцевих та апеляційних загальних судах.
У поточному році всі місцеві загальні суди області активно використовують можливість направлення SMS-повідомлень учасникам судових процесів.Станом на 30.09.2015 учасникам судових процесів направлено 25751 SMS-повідомлень, що на 3701 повідомлення більше, ніж в аналогічному періоді минулого року. Це дозволяє судам зменшити витрати на поштові відправлення.
У всіх місцевих загальних судах області створені та функціонують локальні комп’ютерні мережі, що забезпечує доступ суддів до електронних юридичних баз даних, інформаційних ресурсів мережі Інтернет.  
Маючи на балансі велику кількість комп’ютерної техніки, принтерів, БФП, територіальним управлінням регулярно проводиться робота щодо ремонту, заправки та необхідного обслуговування даної техніки. Для забезпечення належної та безперебійної роботи судів територіальним управлінням,  проведена закупівля канцелярського приладдя, необхідного інвентарю та інструментів.
Суди також забезпечені необхідною друкованою продукцією, витратними матеріалами, бланками повісток, пам’ятками, дисками для систем звукозапису, поштовими марками та конвертами, журналами, папером.