flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стан кадрового забезпечення судів у 2015 році

16 січня 2016, 12:40

           Важливе значення у функціонуванні судової гілки влади відіграє мережа судів, кадровий потенціал суддів та працівників апарату судів, їх фаховий рівень. Протягом 2015 року територіальним управлінням забезпечувалось ведення роботи з керівними кадрами місцевих загальних судів та здійснювалось оформлення проходження державної служби керівниками апаратів судів та їх заступниками.

Станом на 1 січня 2016 року мережа місцевих загальних судів в області налічує 18 судів, з яких 2 міських, 1 міськрайонний та 15 районних судів.
Відповідно до затвердженого штатного розпису в місцевих судах області передбачено 543 штатні одиниці, в тому числі 113 суддів, з них 18 посад голів судів, 1 заступник голови суду, 430 працівників апарату судів. На даний час посади працівників апарату місцевих судів практично заповнені повністю.
Станом на кінець 2015 року в місцевих загальних судах області вакантними є 15 посад суддів, зокрема, по одній вакансії в Здолбунівському, Корецькому, Зарічненському, Радивилівському районних та в Кузнецовському міському суді, та по дві вакансії в Дубенському міськрайонному суді, Березнівському, Костопільському, Сарненському, Рокитнівському районних судах.
Відповідно до постанови Верховної ради України від 21.05.2015 №479-VІІІ «Про обрання суддів», двох суддів обрано на посаду судді безстроково – суддю Кузнецовського міського суду Малкова В.В. та суддю Рівненського міського суду  Ореховську К.Е.
31 березня 2015 року у приміщенні Адміністрації Президента України за участю Президента України Петра Порошенка відбулася церемонія складання присяги суддями, вперше призначеними на посаду професійного судді. В церемонії взяли участь та урочисто склали присягу суддя Рівненського районного суду Гладишева Х.В., судді Корецького районного суду Кулик Є.В.,  Сірак Д.Ю., суддя Демидівського районного суду Мельник Д.В., суддя Зарічненського районного суду  Світличний Р.В.
            Протягом 2015 року відповідно до частини другої статті 20 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» відбулися збори суддів місцевих загальних судів Рівненської області, на яких були обрані голови судів та заступник голови суду.
За звітний період відповідно до наказу територіального управління  було призначено на посаду керівника апарату Рівненського районного суду Бабича І.В. та заступника керівника апарату Рівненського міського суду – Кравець І.М.
У звітному періоді територіальним управлінням було проведено щорічну оцінку виконання державними службовцями територіального управління та місцевих загальних судів покладених на них обов’язків і завдань за підсумками роботи у 2014 році. Усього підлягало щорічній оцінці 352 державних службовців, з яких 61,4% отримали високі оцінки, 38% - добрі, 0,5% - задовільні, 0,2 % - низькі.
Територіальне управління постійно проводить роботу щодо направлення на курси підвищення кваліфікації суддів та працівників апарату судів.
 У 2015 році відповідно Графіку підготовки суддів та працівників апарату судів, затвердженого Національною школою суддів України, пройшли навчання з підвищення кваліфікації в регіональному відділенні Національної школи суддів України 55 працівників апарату місцевих загальних судів області, що становить 137,5% від запланованої кількості та 41 суддя місцевих загальних судів, що становить 89,1% від запланованої кількості.
Крім запланованих відповідно Графіку курсів та семінарів 1 працівник апарату суду області підвищив кваліфікацію з курсу «Боротьба з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванням тероризму», що проводилася у регіональному відділі Навчально-методичному центрі Держфінмоніторингу України.
Однак недостатнє фінансування службових відряджень перешкоджає належно виконувати плани проведення навчань з підвищення кваліфікації суддів та працівників апарату судів.
Відповідно до штатного розпису територіального управління  штатна чисельність управління складає 15 працівників. Станом на 1 січня 2016 року фактична чисельність працівників територіальному управлінні складає 14 державних службовців.
Протягом 2015 року територіальним управлінням були  здійснені організаційні заходи щодо проходження практики 136 студентів в місцевих загальних судах області.
За звітний період  головним спеціалістом з кадрової роботи проведено перевірки стану ведення кадрової роботи та надано практичну допомогу в Млинівському, Дубровицькому, Радивилівському районних судах та Кузнецовському міському суді.
У звітному періоді, на підставі Закону України «Про очищення влади» та постанови Кабінету Міністрів України від 16.10.2014 №563 «Деякі питання реалізації Закону України «Про очищення влади» наказами територіального управління визначено трьох відповідальних осіб за проведення перевірки достовірності відомостей щодо осіб відповідно до Закону України «Про очищення влади».  Для проведення перевірки відповідальні особи мають повний доступ до електронних копій судових рішень.
Відповідно до Порядку проведення Державною судовою адміністрацією України перевірки достовірності відомостей щодо осіб відповідно до Закону України «Про очищення влади» відповідь про результати перевірки, надсилається керівнику органу  не пізніше ніж на шістдесятий день з дня проходження особою перевірки.
         Станом на кінець звітного періоду  на адресу територіального управління надійшло 2500 запитів на проведення  перевірки достовірності відомостей відповідно до Закону України «Про очищення влади», на які за результатами перевірки, підготовлено та направлено відповіді.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25.03.2015 № 171, якою затверджено Порядок проведення спеціальної перевірки стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, та посад з підвищеним корупційним ризикомта наказу Державної судової адміністрації України від 05.06.2015 №74, яким затверджено Порядок проведення Державною судовою адміністрацією України та територіальними управліннями Державної судової адміністрації України перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, та посад з підвищеним корупційним ризиком під час проведення спеціальної перевірки відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» визначено двох відповідальних осіб за проведення перевірки достовірності відомостей щодо осіб відповідно до Закону України «Про запобігання корупції».
Станом на 1 січня 2016 року територіальним управлінням розглянуто 82 запити про перевірку відомостей, передбачену Законом України «Про запобігання корупції».
Відповідно до наказу ДСА України від 3 вересня 2015 року №163 в Державній судовій адміністрації України, її територіальних управліннях та апаратах апеляційних та місцевих судів заплановано запровадження та введення в експлуатацію інформаційно-аналітичної системи "Кадри-WEB».
Згідно Графіка проведення навчальних занять з питань ведення інформаційно-аналітичної системи «Кадри-WEB», головний спеціаліст з кадрової роботи територіального управління Гребень Л.В. взяла участь у навчанні з питань ведення інформаційно-аналітичної системи «Кадри-WEB», що відбулося в м. Києві з 10 по 11 вересня 2015 року.
            29 вересня 2015 року у територіальному управлінні відбулася нарада для місцевих загальних судів Рівненської області, на якій відповідальних працівників апаратів судів було ознайомлено з порядком проведення дистанційних навчань з питань ведення інформаційно-аналітичної системи «Кадри-WEB».