flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги представників ЗМІ, громадських організацій та інших відвідувачів суду!

16 листопада 2023, 16:07

Під час забезпечення громадського порядку в судовій установі, припинення проявів неповаги до суду, а також охорони приміщень суду, органів та установ системи правосуддя, виконання функцій щодо державного забезпечення особистої безпеки суддів та членів їхніх сімей, працівників суду, забезпечення в суді безпеки учасників судового процесу співробітники Служби судової охорони діють винятково на підставі нормативних документів, що регламентують діяльність Cлужби.
Такими документами є Закон України «Про судоустрій і статус суддів», рішення Вищої ради правосуддя від 04.04.2019 № 1051/0/15-19 «Про затвердження Положення про Службу судової охорони», рішення Вищої ради правосуддя від 04.04.2019 № 1052/0/15-19 «Про затвердження Положення про проходження служби співробітниками Служби судової охорони», інші нормативно-правові акти, а також розпорядження органів судової влади щодо режиму пропуску відвідувачів до судової установи.
В умовах повномасштабного вторгнення можливі зміни правил та режиму пропуску до судової установи (залежно від її підзвітності, територіальної близькості до зони бойових дій тощо), які впроваджуються рішенням керівника судової установи чи інших органів судової влади України.
Служба судової охорони закликає представників ЗМІ, громадських організацій та відвідувачів суду з’ясовувати можливі зміни в роботі судової установи чи певні обмеження щодо пропуску громадян на судові засідання у співробітників суду завчасно.
Також ми закликаємо всіх представників громадськості та медіа з розумінням ставитися до законних вимог співробітників Служби судової охорони під час відвідування судових установ, адже такі вимоги спрямовані на забезпечення належного захисту всіх учасників судового процесу.
Нагадуємо, що документами, які підтверджують статус журналіста під час візиту до судової установи, можуть бути:
♦️ редакційне посвідчення;
♦️ посвідчення журналіста, видане Національною спілкою журналістів України;
♦️ посвідчення журналіста, видане медіапрофспілкою;
♦️ прес-карта інших журналістських, зокрема міжнародних, організацій.
У документі, що посвідчує статус журналіста, обов’язково мають бути такі дані: прізвище, ім’я, по батькові, фото журналіста; найменування організації, яка видала документ; підпис посадової особи організації, що видала документ; печатка організації; зазначення терміну дії.
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3759-12#Text
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/540/97-%D0%B2%D1%80#Text
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2657-12#Text
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2782-12#Text
У цей складний час ми закликаємо усіх громадян України, що планують відвідування судової установи, з повагою ставитися до вимог нормативних документів, що регламентують правила пропуску до суду та утриматись від участі в інформаційних приводах, що є частиною ІПСО ворога.