flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стан обліково-статистичної роботи в ТУ та місцевих судах

13 квітня 2012, 16:09

З метою удосконалення обліково-статистичної роботи в місцевих загальних судах, нормативного забезпечення функціонування діловодства та організації роботи з питань судової статистики  упродовж  1  кварталу 2012 року територіальним управлінням здійснено заходи щодо організаційного забезпечення діяльності  судів з реалізації основних завдань обліково-статистичної роботи: забезпечення достовірності, об’єктивності, оперативності, стабільності та цілісності інформації про роботу судів.

Протягом І кварталу 2012 року  спеціалістом управління надавалася практична допомога працівникам апаратів судів з питань заповнення картки на особу, стосовно якої судом розглянуто кримінальну справу; картки обліку сум шкоди, завданої злочином; складання квартальних звітів, перевірки достовірності показників; методики проведення аналізів та узагальнень. На адреси судів надсилалися відповідні інструктивні листи щодо забезпечення належної організації роботи суду.

У своїй діяльності територіальне управління  вагому роль відводить проведенню заходів,  спрямованих на підвищення кваліфікації працівників апарату місцевих загальних судів, зокрема, з працівниками,  на яких покладено обов’язки по веденню обліково-статистичної роботи. 

Проведення управлінням навчань напередодні звітного періоду набуває все більшої актуальності та позитивно впливає на якість звітів.

Спеціалістами управління постійно тримаються на контролі роз’яснення та пропозиції ДСА України щодо належного та правильного оформлення складання відомчих звітів по кожній формі окремо, веденні судового діловодства, інструктивні та методичні матеріали щодо користування програмно-технологічними засобами.

Протягом І кварталу 2012 року  територіальним управлінням своєчасно приймалися, перевірялися та зводилися усі форми відомчих звітів  за 2011 рік (№№ 1, 2а, 2ц, 3, 4, 5), які в подальшому скеровувалися до ДСА України як в електронному, так і в паперовому вигляді в установлені строки.  Крім того, правлінням було проведено автоматичний розрахунок звітів за формами 6-9 про судимість та склад засуджених.

У ході приймання управлінням  звітів місцевих загальних судів  за 2011 рік мали місце зауваження як щодо логічних, арифметичних, так і технічних помилок у звітах судів. Разом з тим, недопустимими суб’єктивними причинами неякісного складання звітів є неуважність працівників апаратів місцевих судів та надання підтверджень показників без попередньої перевірки з матеріалами справи, залишення поза увагою роз’яснень управління при проведені семінарів по підготовці до здачі звітності.

Звіти про роботу місцевих загальних судів області за 2011 рік розраховувались та  складались за допомогою програмного забезпечення «Документообіг загальних судів».

Територіальне управління  проводило з судами області звірки повноти надіслання статистичних карток на осіб, стосовно яких судом розглянуті кримінальні справи, дані звірок порівнювалися з даними апеляційного суду. Виявлені під час звірок не опрацьовані картки, після відібрання пояснень,  вносилися до загальної бази.

Проводились стажування працівників апарату судів, які призначені на посади відповідальних за ведення судової статистики і прийняті на роботу вперше. Працівникам апарату судів і у телефонному режимі надавалася практична допомога по питаннях, що потребували негайного вирішення.

Управлінням налагоджено співробітництво з правоохоронними органами області по наданню інформації щодо розгляду загальними місцевими судами справ усіх категорій. Проводиться робота по підготовці відповідей щодо надання статистичної інформації  на запити, що надходять від різноманітних установ та громадських організацій. 

 

Територіальним управлінням, на виконання листа ДСА України «Щодо нової комп’ютерної програми документообігу загальних судів  «Д-3» спільно з представниками регіональної служби підтримки ДП «Інформаційні судові системи» проведено семінар-навчання, до участі в якому були залучені  керівники апаратів та спеціалісти з інформаційних технологій місцевих загальних судів.  Учасників семінару ознайомили з новою, розробленою ДП «Інформаційні судові системи» повнофункціональною комп’ютерною програмою для автоматизації документообігу загальних судів «Д-3» та пояснили порядок підготовки та переходу на промислове використання зазначеної програми на заміну встановленої раніше у місцевих загальних судах та територіальному управлінні комп’ютерної програми «ДЗС».

Територіальним управлінням спільно регіональною службою підтримки були проведені відповідні заходи щодо координації та надання консультаційної допомоги місцевим загальним судам, щодо переходу на нову комп’ютерну програму «Д-3».

Спеціалістом управління  з судової статистики опрацьовуються та  узагальнюються звернення загальних місцевих судів щодо проблем, які виникають під час експлуатації програми «Д-3» оперативно приймаються заходи щодо усунення проблем, або шляхом залучення спеціалістів ДП «Інформаційні судові системи», або обміну позитивного досвіту між  самими спеціалісти з інформаційних технологій області

На виконання вимог Закону України „Про доступ до судових рішень” судами загальної юрисдикції копії судових рішень надсилаються в електронному вигляді за допомогою комп’ютерної програми „Д-3” в державне підприємство „Інформаційні судові системи”, на яке покладено ведення Єдиного Державного реєстру судових рішень. 

Територіальним управлінням був опрацьований та надісланий місцевим судам для ознайомлення та використання в роботі «Перелік судових рішень судів загальної юрисдикції, що підлягають включенню до Єдиного державного реєстру судових рішень» затверджений рішенням Ради суддів України 17.02.12 №4 та зміни до Переліку від 23.03.12 №16 .

З метою усунення недоліків в організації обліково-статистичної  роботи і, зокрема, причин та умов їх виникнення, територіальним управлінням та судами виконано значний обсяг роботи з підвищення  рівня обліково-статистичної роботи та діловодства, а також ужито низку заходів  щодо  її  вдосконалення.