flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стан обліково-статистичної роботи у 1 півріччі 2012 року

16 липня 2012, 10:00

 Стан  обліково-статистичної  роботи  у 1 півріччі 2012 року

З метою удосконалення обліково-статистичної роботи в загальних місцевих судах, нормативного забезпечення функціонування діловодства та організації роботи з питань судової статистики  упродовж   першого півріччя 2012 року територіальне управління  проводило ознайомлення працівників апарату судів з усіма нормативними документами, що розроблялись  ДСА України і були зареєстровані  у Міністерстві юстиції України, а також проводились наради з працівниками апарату судів з метою роз’яснень новел в чинному законодавстві.
Протягом півріччя територіальним управлінням здійснено комплекс заходів щодо організаційного забезпечення діяльності  судів з реалізації основних завдань обліково-статистичної роботи: забезпечення достовірності, об’єктивності, оперативності, стабільності та цілісності інформації про роботу судів.
На виконання  листа ДСА України здійснено  перехід на комп’ютерну програму «Д-3». Для найбільш повного освоєння функціональних можливостей КП «Д-3» та вдосконалення знань проведено семінарські навчання  для працівників апаратів місцевих загальних судів та суддів Рівненської області, з залученням до участі в семінарі представників ДП «Інформаційні судові системи».
У своїй діяльності територіальне управління  вагому роль відводить проведенню заходів, спрямованих на підвищення кваліфікації працівників апаратів місцевих загальних судів, зокрема з працівниками  на яких покладено обов’язки по веденню обліково-статистичної роботи.
Спільно з ДСА України у  І півріччі   2012 року проведено відео семінар-навчання.  Темою семінару була підготовка до здачі статистичних звітів про роботу загальних місцевих судів за І півріччя 2012 року, удосконалення знань і умінь щодо організації збору статистичної інформації, а також,  у зв’язку з забезпеченням заходів по впровадженню автоматизованої системи документообігу в загальних судах «Д-3».
До участі в семінарі були також залучені спеціалісти з інформаційних технологій загальних місцевих судів. Увазі слухачів крім підготовки до складання звітності про роботу загальних місцевих судів були запропоновані теми щодо впровадження та експлуатації комп’ютерної програми «Д-3», методи роботи з програмою користувачів, внесення інформації в систему, пошук внесеної інформації, внесення змін, загальна характеристика функцій, пов’язаних з побудовою та перевіркою звітності, особливості заповнення обліково-статистичних карток та їх перевірка; умови формування звітності та помилки, які впливають на його правильність; особливості побудови фільтрів, які використовуються в КП «Д-3»; порядок передачі справ між судами та ТУ; ознаки направленості справ з МЗС до АЗС.
Протягом І півріччя 2012 року  в управлінні проводились стажування працівників апарату судів, які призначені на посади відповідальних за ведення судової статистики і прийняті на роботу вперше. В індивідуальному порядку надавалася допомога по організації ведення судової статистики окремим судам.
У І півріччі 2012 року підготовлено Статистичний огляд діяльності судів області впродовж 2011 року та аналізи обліково-статистичної роботи в територіальному управлінні та судах у 2011 році.  Підготовані аналітичні довідки щодо окремих категорій справ, які були використані керівництвом територіального управління під час участі  на нарадах та колегіях, що проводились в області.
Управлінням налагоджено співробітництво з правоохоронними органами області по наданню інформації щодо розгляду загальними місцевими судами справ усіх категорій. Проводиться робота по підготовці відповідей щодо надання статистичної інформації  на запити, що надходять від різноманітних установ та громадських організацій. 
З метою усунення недоліків в організації обліково-статистичної  роботи і, зокрема, причин та умов їх виникнення територіальним управлінням та судами виконано значний обсяг роботи з підвищення  рівня обліково-статистичної роботи та діловодства, а також ужито низку заходів  щодо  її  вдосконалення.
Судами у першому півріччі 2012 року проводилась самостійна робота по:
- вивченню і впровадженню комп’ютерної програми «Д-3»;
- проведенню перевірок ведення обліково-статистичної роботи канцеляріями судів:якості заповнення документів первинного  обліку, повноти, достовірності та своєчасності заповнення всіх показників, передбачених цими документами; правильності заповнення статистичних карток на осіб, стосовно яких судами розглянуті кримінальні справи, результатами  обговорені на оперативних нарадах.
Територіальне управління проводить з судами області звірки повноти надіслання статистичних карток на осіб, стосовно яких судом розглянуті кримінальні справи, дані звірок порівнюються з даними апеляційного суду. Виявлені під час звірок не опрацьовані картки, після відібрання пояснень  вносяться до загальної бази.
Проводились заняття з вивчення працівниками, відповідальними за первинний облік справ і матеріалів судів, «Інструкції щодо заповнення і подання форм звітності про розгляд апеляційними та місцевими (крім господарських) судами судових справ та матеріалів», «Інструкції щодо заповнення статистичної картки на особу, стосовно якої судом розглянуто кримінальну справу», «Інструкції щодо заповнення форми картки обліку сум шкоди, завданої злочином» тощо.