flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стан обліково-статистичної роботи

16 квітня 2015, 09:22

           Упродовж першого кварталу 2015 року територіальним управління здійснено комплекс заходів щодо організаційного забезпечення діяльності  судів з реалізації основних завдань обліково-статистичної роботи: забезпечення достовірності, об’єктивності, оперативності, стабільності та цілісності інформації про роботу судів.

З метою удосконалення обліково-статистичної роботи в місцевих загальних судах, нормативного забезпечення функціонування діловодства та організації роботи з питань судової статистики  упродовж першого кварталу 2015 року, головний спеціаліст організаційного забезпечення діяльності судів, судової статистики ознайомлював працівників апарату судів з усіма нормативними документами, що розроблялись ДСА України і були зареєстровані у Міністерстві юстиції України.
Зокрема, місцевим загальним судам області направлялись для ознайомлення та використання у роботі накази ДСА України “Про погодження змін до Положення про автоматизовану систему документообігу суду”, “Про внесення змін до наказу Державної судової адміністрації України від 22 березня 2013 року № 41” та інші.
У своїй діяльності територіальне управління вагому роль відводить проведенню заходів, спрямованих на підвищення кваліфікації працівників апаратів місцевих загальних судів, зокрема  працівників  на яких покладено обов’язки по веденню обліково-статистичної роботи.
Територіальним управлінням надсилалися відповідні інструктивні листи та методичні рекомендації щодо забезпечення належної організації роботи суду, зокрема щодо забезпечення належного виконання вимог спільного наказу Генеральної прокуратури України та Державної судової адміністрації України від 14 серпня 2014 року № 82/108 «Про затвердження Порядку надсилання інформації про осіб у кримінальних провадженнях та електронних копій судових рішень щодо осіб, які вчинили кримінальні правопорушення» в частині забезпечення своєчасного та достовірного внесення судами відомостей про осіб у кримінальних провадженнях, судові рішення в яких набрали законної сили.
На виконання вимог Закону України “Про доступ до судових рішень” судами загальної юрисдикції копії судових рішень надсилаються в електронному вигляді за допомогою комп’ютерної програми “Д-3” в державне підприємство “Інформаційні судові системи”, на яке покладено ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. Ідентифікація рішень того чи іншого суду проходить за допомогою перевірки електронного цифрового підпису судді.
Постійно перебувають на контролі територіального управління питання наповнення місцевими загальними судами області Єдиного державного реєстру судових рішень. За перший квартал 2015 року з 13715 копій рішень, що підлягали направленню до реєстру,  судами направлено 13712 копій судових рішень, що становить 99,98%. При цьому 17 судів з 18-ти забезпечили стовідсоткове направлення до реєстру копій судових рішень.
Протягом звітного періоду головним спеціалістом організаційного забезпечення діяльності судів, судової статистики в індивідуальному порядку надавалася допомога по організації ведення судової статистики окремим судам. Працівникам апарату судів також у телефонному режимі надавалася практична допомога по питаннях, що потребували негайного вирішення.
У звітному періоді підготовлено аналіз обліково-статистичної роботи в місцевих загальних судах області та територіальному управлінні за 2014 рік, огляд даних про стан здійснення правосуддя місцевими загальними судами Рівненської області за 2014 рік. Підготовлені аналітичні довідки щодо окремих категорій справ, які були використані керівництвом територіального управління під час участі на нарадах та колегіях, що проводились в області.
Також територіальним управлінням у звітному періоді проаналізовано стан та якість підготовки, формування та подання статистичних звітів про стан здійснення правосуддя місцевими загальними судами області за 2014 рік. Вказаний  аналіз був надісланий до місцевих загальних судів області для опрацювання та усунення недоліків в подальшому.
Територіальним управлінням постійно після звітних періодів готується інформація стосовно надходження справ і матеріалів до місцевих загальних судів та середньомісячне надходження справ і матеріалів на одного суддю місцевого загального суду області.
Управлінням налагоджено співпрацю з правоохоронними органами області по наданню інформації щодо розгляду місцевими загальними судами справ усіх категорій. Проводиться робота по підготовці відповідей щодо надання статистичної інформації  на запити, що надходять від різноманітних установ та громадських організацій.
Територіальним управлінням постійно тримається на контролі питання про реалізацію проекту щодо надсилання судами учасникам судового процесу (кримінального провадження) текстів судових повісток у вигляді SMS-повідомлень учасникам судового процесу (кримінального провадження) у місцевих та апеляційних загальних судах. На даний час всі місцеві загальні суди області використовують можливість направлення SMS-повідомлень учасникам судових процесів. За звітний період судами направлено 8538 SMS-повідомлень учасникам судового процесу (кримінального провадження), що дозволяє судам зменшити витрати на поштові відправлення.
З метою усунення недоліків в організації обліково-статистичної  роботи і, зокрема, причин та умов їх виникнення територіальним управлінням та судами виконано значний обсяг роботи з підвищення рівня обліково-статистичної роботи та діловодства, а також ужито низку заходів  щодо  її  вдосконалення.
Судами області у звітному періоді проводилась самостійна робота по:
- вивченню і впровадженню єдиної автоматизованої системи документообігу загальних судів, розподілу справ між суддями в місцевих загальних судах та впровадженню комп’ютерної програми “Д-3”;
- проведенню перевірок ведення обліково-статистичної роботи канцеляріями судів: якості заповнення документів первинного  обліку, повноти, достовірності та своєчасності заповнення всіх показників, передбачених цими документами; правильності заповнення статистичних карток на осіб, стосовно яких судами розглянуті матеріали кримінального провадження;
-  проводились заняття з вивчення працівниками, відповідальними за первинний облік справ і матеріалів судів, “ Інструкції з діловодства в місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, апеляційних судах міст Києва та Севастополя, Апеляційному суді Автономної Республіки Крим та Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ”, “Інструкції щодо заповнення і подання форм звітності про розгляд апеляційними та місцевими (крім господарських) судами судових справ та матеріалів”, “Інструкції щодо формування картки на особу, стосовно якої судом розглянуто матеріали кримінального провадження”, “Положення про автоматизовану систему документообігу суду”  тощо.