flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стан кадрового забезпечення місцевих загальних судів області та територіального управління у 2013 році

17 січня 2014, 11:49

              Важливе значення у функціонуванні судової гілки влади відіграє мережа судів, кадровий потенціал суддів та працівників апарату судів, їх фаховий рівень. Протягом 2013 року територіальним управлінням забезпечувалось ведення роботи з керівними кадрами місцевих загальних судів та здійснювалось оформлення проходження державної служби керівниками апаратів судів та їх заступниками.

Станом на 1 січня 2014 року мережа судів в області налічує 18 судів, з яких 2 міських, 1 міськрайонний та 15 районних судів.
Відповідно до затвердженого штатного розпису в місцевих судах області передбачено 519 штатних одиниць, в тому числі 107 суддів, з них 18 посад голів судів,  19 посад заступників голови суду та 70 суддів, 412 працівників апарату судів. На даний час посади працівників апарату місцевих судів практично заповнені повністю.
Станом на 1 січня 2014 року в місцевих загальних судах області вакантними є 10 посад суддів, зокрема, по одній вакансії в Демидівському,  Зарічненському, Здолбунівському, Корецькому, Радивилівському, Рокитнівському районних судах,  Кузнецовському та Рівненському міських судах,  та дві вакансії в Костопільському районному суді.
Протягом 2013 року рішеннями Вищої ради юстиції було призначено головою Рівненського районного суду Коробова С.О., головою Кузнецовського міського суду Незнамову І.М., головою Здолбунівського районного суду Плевако О.П., головою Радивилівського районного суду Прачук Л.І., головою Сарненського районного суду Власик Н.М., головою Зарічненського районного суду Зейкан Н.М., головою Дубровицького районного суду Сидоренко З.С., головою Березнівського районного суду Мельника В.Я., головою Костопільського районного суду Цвіркуна О.С., а також заступником голови Рівненського міського суду Долю В.А., заступником голови Сарненського районного суду Ведяніну Т.О., заступником голови Острозького районного суду Поліщук Т.М., заступником голови Березнівського районного суду Старовецьку Ю.В., заступником голови Рівненського районного суду Штогуна О.С.
У 2013 році звільнено з посади судді 5 суддів у наступних районних судах – у Корецькому (Павловський В.К. Постанова Верховної Ради України від 18.04.2013 №215-VІІ), Млинівському (Коваленко В.М. Постанова Верховної Ради України від 18.04.2013 №215-VІІ), Костопільському (Таргоній В.О. Постанова Верховної Ради України від 23.05.2013 №313-VІІ), Радивилівському (Кохно В.І. Постанова Верховної Ради України від 23.05.2013 №313-VІІ) та Здолбунівському (Мішура В.С. Постанова Верховної Ради України від 19.09.2013 №604-VІІ) районних судах.
Протягом 2013 року шість суддів обрано на посаду судді безстроково – у Здолбунівському (Кушнір О.Г. Постанова Верховної Ради України від 16.05.2013 №248-VІІ), Рокитнівському (Комзюк А.Ф. Постанова Верховної Ради України від 16.05.2013 №247-VІІ), Березнівському (Мельничук Н.В. Постанова Верховної Ради України від 05.09.2013 №450- VІІ) районних судах, Кузнецовському (Демчина Т.Ю. Постанова Верховної Ради України від 16.05.2013 №251-VІІ), Рівненському (Головчак М.М. та Харечко С.П. Постанова Верховної Ради України від 05.09.2013 №452- VІІ) міських судах.
У 2013 році призначено на посади 5 суддів місцевих загальних судів Рівненської області (суддю Дубровицького районного суду Оборонову І.В., суддю Корецького районного суду Сірака Д.Ю., суддю Рівненського районного суду Гладишеву Х.В., суддю Демидівського районного суду Мельника Д.В.. суддю Зарічненського районного суду Світличного Р.В.).
Згідно Постанов Верховної Ради України «Про обрання суддів» суддів Костопільського районного суду Піскунова В.М. та Маринича В.К., суддю Рокитнівського районного суду Єремейчука С.В. обрано на посади суддів апеляційного суду Рівненської області.
Указом Президента України «Про переведення суддів» суддю Рівненського міського суду Цвіркуна О.С. переведено на посаду судді Костопільського районного суду та суддю Демидівського районного суду Лободзінського А.С. переведено на посаду судді Млинівського районного суду.  
Протягом 2013 року територіальним управлінням вживались організаційні заходи для виконання зазначених постанов Верховної Ради України та указів Президента України.
У звітному періоді на посаду заступника керівника апарату Острозького районного суду призначено Павлуня О.С., на посаду керівника апарату Рівненського районного суду призначено Башинського Е.В., на посаду керівника апарату Костопільського районного суду призначено Іванову Н.В., на посаду заступника керівника апарату цього ж суду Шулім І.Л.
На початку 2013 року територіальним управлінням було проведено щорічну оцінку виконання державними службовцями територіального управління та місцевих загальних судів покладених на них обов’язків і завдань за підсумками роботи у 2012 році. Усього підлягало щорічній оцінці 308 державних службовців, з яких 61,4% отримали високі оцінки, 36,7% - добрі, біля 2% - задовільні.
Відповідно до Положення про проведення атестації державних службовців, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2000 №1922, у 2013 році у місцевих загальних судах області та територіальному управлінні проведено атестацію державних службовців.
За результатами проведеної атестації 335 державних службовців апаратів місцевих судів області та 14 державних службовців територіального управління, визнані такими, що відповідають займаній посаді, 6 державних службовців  місцевих судів визнані таким, що відповідає займаній посаді за умов здобуття відповідного освітньо-кваліфікаційного рівня.
Протягом 2013 року відповідно Графіку підготовки суддів та працівників апарату судів, затвердженого Національною школою суддів України, пройшли навчання з підвищення кваліфікації в регіональному відділенні Національної школи суддів України 16 працівників апарату місцевих загальних судів області, та 42 судді місцевих загальних судів.
 Крім запланованих відповідно Графіку курсів та семінарів 5 суддів та 2 працівників апарату судів, підвищили кваліфікацію з курсу «Боротьба з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванням тероризму», що проводилися у Навчально-методичному центрі Держфінмоніторингу України та його регіональних відділах.
Також  у вересня 2013 року 91 працівник апаратів місцевих загальних судів області пройшов навчання з індивідуального навчального практикуму «Використання систем відеоконференцзв’язку під час здійснення судочинства», що було проведене територіальним управлінням за участю працівників регіональною службою підтримки у Рівненській області ДП «Інформаційні судові системи».
 Разом з тим  недостатнє фінансування службових відряджень перешкоджає належно виконувати плани проведення навчань з підвищення кваліфікації суддів та працівників апарату судів.
Відповідно до штатного розпису територіального управління  штатна чисельність управління складає 15 працівників. Станом на 1 січня 2014 року в територіальному управлінні всі штатні одиниці заповнені, працює 15 державних службовців.