flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стан забезпечення місцевих судів області приміщеннями

05 січня 2012, 16:56

Стан  забезпечення  місцевих судів  області  приміщеннями  

Станом на 1 січня 2012 року 18 місцевих загальних судів області розташовані в 19 приміщеннях (в двох приміщеннях розташований Рівненський районний суд).

На даний час дещо покращились умови розміщення Рівненського районного суду після передачі йому  приміщення ліквідованого військового суду Рівненського гарнізону. Розміщення районного суду в двох  приміщеннях дозволило збільшити  загальну  площу приміщення суду з 374 кв. м до 635 кв. м, а  площу приміщення суду, що припадає на 1 суддю районного суду з 53,4 кв. м  до  90,8 кв. м. В суді збільшилась кількість кабінетів для суддів та працівників апарату районного суду, а також покращились умови для учасників судових  процесів.

У зв’язку зі збільшенням  загальної  площі приміщень, які займає Рівненський районний суд,  проведено переобладнання двох кабінетів у приміщенні по вул. П.Могили, 24  під зали судових засідань. Це дозволило  після завершення робіт збільшити кількість залів судових засідань з 2 до 5 та забезпечити в суді кількість залів судових засідань відповідно до встановлених нормативів.

Необхідно зазначити, що  приміщення загальних місцевих судів області мають лише часткову доступність для маломобільних груп населення, оскільки  облаштування  приміщень суддів для  даної групи населення потребує додаткового виділення значних коштів у зв’язку з тим, що більшість приміщень судів не будувались безпосередньо для потреб судової системи, а були передані і в подальшому пристосовані у межах наявних  можливостей для  розміщення судових установ.

Територіальним управлінням на початку 2011 року розроблено проект  обласної програми сприяння  організаційному забезпеченню судів на 2011 – 2013 роки «Доступ до правосуддя». Вказана програма схвалена розпорядженням голови облдержадміністрації від 18.04.2011 №196 та затверджена рішенням  Рівненської обласної ради  № 285 від 22.04.2011. Одним із  заходів програми є облаштування будівель місцевих загальних судів Рівненської області пандусами.

Продовжується робота по виготовленню технічної документації із землеустрою щодо складання державних актів на право постійного користування земельними ділянками, на яких розміщені будівлі судів області.

Тривалий час в області проблемними залишаються питання забезпечення  приміщеннями  Рівненського та Кузнецовського міських судів,  капітального  ремонту з добудовою будівлі Сарненського районного суду.

Не забезпечений достатнім по площі приміщенням Рівненський міський суд. В суді недостатньою є  кількість кабінетів для суддів, працівників апарату суду, залів судових засідань. На даний час суд займає  приміщення загальною  площею 1213 кв.м. При цьому відповідно до встановлених  нормативів  суду необхідне приміщення площею  3565 кв.м.

В  приміщеннях  місцевих  судів області відповідно до переліку вимог, що пред’являються до приміщень районних (міських) судів, згідно встановлених  нормативів та з урахуванням штатної чисельності суддів, має бути 69 залів судових  засідань. 

Станом на 1.01.2011 в приміщеннях судів налічувалось 44 зали судових засідань.  Протягом року  були додатково обладнані 3 зали судових засідань в Рівненському районному суді, по одному залу судових засідань  - в Костопільському районному суді та Рівненському міському суді. На  кінець звітного періоду в місцевих судах області налічується 49 залів судових  засідань, що складає 71% від потреби.

Дев’ять  місцевих судів у повному обсязі відповідно до кількості суддів забезпечені залами судових  засідань – це  Березнівський, Демидівський, Дубровицький, Здолбунівський, Костопільський, Млинівський, Острозький, Рівненський районні  суди, Дубенський міськрайонний суд.

Є можливість при наявності фінансування та після проведення відповідних ремонтних робіт забезпечити нормативну кількість залів судових засідань у Володимирецькому та Радивилівському  районних  судах.

         Через недостатню загальну  площу  будівель судів вирішення  питання  забезпечення  нормативної  кількості залів судових засідань у Гощанському, Зарічненському, Корецькому, Рівненському, Сарненському районних судах, Кузнецовському та Рівненському міських судах можливе  лише  після проведення  добудови  будівель  судів або  надання суду  іншого, більшого за площею  приміщення.

Особливо складною є ситуація в Рівненському міському суді, де при необхідних 14 залах судових засідань є лише 4 таких  зали. У Кузнецовському міському суді із 4 необхідних є  лише 1  зал судових засідань, у Сарненському районному суді із необхідних  4  є  лише  2 таких зали.

Для створення належних умов роботи місцевих судів у зимовий період територіальним управлінням постійно вживаються заходи по переведенню  опалення приміщень судів автономними газовими та електричними мінікотельнями. За останні роки в 12 з 18 місцевих судів області побудовані та введені в експлуатацію автономні газові та електрокотельні.

Для обліку спожитої електроенергії  використовуються багатофункціональні електролічильники, що дозволяє максимально використовувати для  опалення  приміщення  дешеву  нічну електроенергію.

До початку опалювального сезону восени 2011 року підключено та введено в дію автономну газову котельню для опалення будівлі Сарненського районного суду.