flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Матеріально – технічне та інформаційне забезпечення місцевих судів області у 1 кварталі 2012 року

11 квітня 2012, 10:54

Одним  із  пріоритетних  напрямків  діяльності  територіального  управління  є матеріально-технічне та інформаційне  забезпечення місцевих загальних судів  області.

Враховуючи, що комп’ютеризація судів є однією з основних умов раціональної організації діловодних процесів, засобом підвищення ефективності діяльності працівників апарату суду, фактором підвищення продуктивності й оперативності праці, територіальним управлінням у першому кварталі поточного року для місцевих загальних судів області придбано 26 систем фіксування судового процесу, 19 моніторів та 160 джерел безперебійного живлення.

Забезпеченість комп’ютерами  місцевих судів області на кінець звітного періоду складає 66,91% від загальної кількості комп’ютерної техніки, необхідної для повного забезпечення  ними судів. Також необхідно враховувати, що частина суддів  та працівників апарату судів продовжує використовувати  в роботі  власні комп’ютери та ноутбуки.

Варто зазначити про зростання кількості фізично та морально застарілих персональних комп’ютерів (82 комп’ютери або 22,9%), які в майбутньому необхідно буде замінити на більш сучасні та потужніші.

         Реалізація ж принципу гласності судочинства забезпечується наданням можливості повного його фіксування технічними засобами (п.7 ч.3 ст. 129 Конституції). Повний і точний запис судових процесів є необхідним не тільки суддям для справедливого вершення правосуддя, а й для кожного громадянина, який стикається з правосуддям, коли його справа слухається в суді. Крім того, якість роботи звукозаписувальної техніки має велике значення під час винесення рішення за справою та її перегляду у судах вищого рівня.

         Забезпечуючи виконання вимог п. 7 ст. 129 Конституції України, ч. 1 ст. 197 ЦПК України, ч. 1 ст. 41 КАС України, ст. 871 КПК України, територіальним управлінням проведена робота з впровадження систем фіксації судового процесу технічними засобами у всіх місцевих судах області.

         На даний час в місцевих загальних судах перебуває 141 система технічного фіксування судового процесу, з них 13 систем „Тритон”, 51 система „Оберіг”    та 51 система „Камертон”, а також придбані в першому кварталі 26 систем звукозапису що при 107 суддях за штатним розписом, з технічної сторони повністю забезпечує  можливість фіксування судового процесу.

В місцевих загальних судах Рівненської області за штатом передбачено 107 суддів. Однак при цьому в приміщеннях судів  є лише 49  залів судового засідання з необхідних 69, що не дає змоги всім суддям проводити судові засідання в залах судового засідання. Тому частина систем фіксування судового процесу були розміщені в службових кабінетах суддів.     

         Протягом першого кварталу було придбано та передано в суди 160 блоків безперебійного живлення у зв’язку з необхідністю забезпечити  безперебійне функціонування  комп’ютерної техніки та систем фіксування судового процесу, а також для заміни непрацюючих джерел безперебійного живлення.      Також було  придбано 19 моніторів для заміни морально та фізично застарілих моніторів.  

На виконання вимог Закону України „Про доступ до судових рішень” міськими та районними судами області копії судових рішень надсилаються в електронному вигляді в державне підприємство „Інформаційні судові системи”, на яке покладено ведення Єдиного Державного реєстру судових рішень.  Ідентифікація рішень того чи іншого суду проходить за допомогою перевірки електронного цифрового підпису судді.

На початку 2012 року територіальним управлінням  спільно із спеціалістами ДП „Інформаційні судові системи” в Рівненській області  проведено роботу по встановленню в загальних місцевих судах області комп’ютерної програми для автоматизації документообігу загальних судів Д-3  (далі –«Д-3»).

У всіх судах області з 27 лютого 2012 року було здійснено перехід на комп’ютерну програму «Д-3» та своєчасно оновлювались версії, що надходили в суди.

Разом з тим, впровадження комп’ютерної програми «Д-3» показало, що у судах  з великою кількістю суддів та працівників апарату суду наявне серверне обладнання не витримує навантаження  і тому є необхідність у його модернізації  чи  придбанні більш потужного серверного обладнання.

Таким чином однією з найважливіших проблем була й залишається недостатня забезпеченість судів комп’ютерною технікою,  що  уповільнює  використання комп’ютерної програми «Д-3». 

У всіх місцевих загальних судах області створені та функціонують локальні комп’ютерні мережі, що забезпечує доступ суддів до електронних юридичних баз даних, інформаційних ресурсів мережі Інтернет.