flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз надходження та повернення коштів, внесених на депозитний рахунок територіального управління у вигляді застави

26 жовтня 2020, 09:29

    Застава - це вид запобіжного заходу, гарантія того, що підозрюваний/обвинувачений виконуватиме покладені на нього обов’язки передбачені положеннями Кримінального процесуального кодексу України. Якщо фігурант “нечемний”, ці кошти звертаються у дохід держави згідно рішення суду. 

   Механізм внесення, повернення та звернення у дохід держави коштів у разі застосування запобіжного заходу у вигляді застави, визначений Порядком внесення коштів на спеціальний рахунок у разі застосування застави як запобіжного заходу, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 18 січня 2012 року № 27 (https://cutt.ly/kf2RCKa), згідно якого розмір застави визначається в ухвалі слідчого судді, суду про обрання стосовно особи запобіжного заходу у вигляді застави, відповідно до частини 5 статті 182 Кримінального процесуального кодексу України.

    Внесення коштів на депозитний рахунок територіального управління (реквізити рахунку на сайті https://rv.court.gov.ua/tu18/gromadyanam/depozit) здійснюється заставодавцем на підставі платіжного документу не пізніше п’яти днів з дня обрання запобіжного заходу у вигляді застави.

    Кошти внесені як застава, підлягають поверненню особі або заставодавцю повністю або частково у випадках передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України, виключно у безготівковій формі на зазначений ними банківський рахунок. Для повернення коштів, внесених як застава, особа чи заставодавець подає до територіального управління ДСА України в Рівненській області заяву та перелік необхідних документів передбачених Порядком внесення коштів на спеціальний рахунок у разі застосування застави як запобіжного заходу. (https://rv.court.gov.ua/tu18/gromadyanam/infogromadyan/infigrom)

    Протягом дев’яти місяців 2019 року на депозитний рахунок територіального управління Державної судової адміністрації України в Рівненській області внесено коштів у вигляді застави на суму 3193540,00 грн в той час як за такий самий період 2020 року сума становить 2169944,00 грн.

    За 9 місяців 2019 року повернено та перераховано заставодавцям кошти в сумі 2759685,00 грн. у той час як за аналогічний період 2020 року 2311380,00 грн.

    Протягом 2019-2020 року не було звернення коштів у дохід держави.