flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про реєстрацію місцевими загальними судами клопотань у порядку статті 284 КПК України

28 листопада 2019, 17:23

Законом України від 04.10.2019 року № 187-ΙX внесено зміни до статті 284 Кримінального процесуального кодексу України (далі – КПК України). Відповідно до підпункту 31 частини першої зазначеної статті, кримінальне провадження закривається у разі якщо не встановлено особу, яка вчинила кримінальне правопорушення, у разі закінчення строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, крім випадків вчинення особливо тяжкого злочину проти життя чи здоров’я особи або злочину, за який згідно із законом може бути призначено покарання у виді довічного позбавлення волі. Учасники кримінального провадження мають право заявляти клопотання прокурору  про закриття кримінального провадження за наявності передбачених цим пунктом підстав.

Згідно з абзацом четвертим частини четвертої статті 284 КПК України закриття кримінального провадження з підстави, передбаченої пунктом 31 частини першої цієї статті, здійснюється судом за клопотанням прокурора.

На підставі вищевикладеного та у зв’язку зі зверненнями судів щодо роз’яснення порядку реєстрації клопотань прокурора про закриття кримінального провадження на підставі пункту 31 частини першої статті 284 КПК України, листом ДСА України від 27.11.2019 рекомендовано зазначені клопотання реєструвати в автоматизованій системі документообігу суду за індексом 1-кп.

Додатково повідомляємо, що відповідні зміни будуть внесені до переліку індексів, затверджених додатком 3 до Інструкції з діловодства в судах України, затвердженої наказом Державної судової адміністрації України від 20.08.2019 № 814, зокрема назву індексу 1-кп буде доповнено словами «клопотання про закриття провадження».