flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стан обліково-статистичної роботи за 9 місяців 2014 року

16 жовтня 2014, 11:05

          Упродовж 9 місяців 2014 року територіальним управління здійснено комплекс заходів щодо організаційного забезпечення діяльності  судів з реалізації основних завдань обліково-статистичної роботи: забезпечення достовірності, об’єктивності, оперативності, стабільності та цілісності інформації про роботу судів.

З метою удосконалення обліково-статистичної роботи в місцевих загальних судах, нормативного забезпечення функціонування діловодства та організації роботи з питань судової статистики  упродовж 9 місяців 2014 року, головний спеціаліст організаційного забезпечення діяльності судів, судової статистики ознайомлював працівників апарату судів з усіма нормативними документами, що розроблялись ДСА України і були зареєстровані у Міністерстві юстиції України.
Зокрема, місцевим загальним судам області направлялись для ознайомлення та використання у роботі накази ДСА України “Про оприлюднення звітності про стан здійснення правосуддя”, “Про внесення змін до наказу Державної судової адміністрації України від 20.09.2013 № 119 “Про реалізацію проекту щодо надсилання судами SMS-повідомлень учасникам судового процесу (кримінального провадження) у місцевих та апеляційних загальних судах”, “Про внесення змін до наказу Державної судової адміністрації України від 5 червня 2006 року № 55”, “Про внесення змін до форми звіту № 1-1 “Звіт судів першої інстанції про розгляд матеріалів кримінального провадження”, “Про затвердження форми звітності № 2-ВД “Звіт про розгляд місцевими та апеляційними судами справ, пов’язаних із виборами народних депутатів України у 2014 році”, спільний наказ Державної судової адміністрації України та Генеральної прокуратури України “Про затвердження Порядку надсилання інформації про осіб у кримінальних провадженнях та електронних копій судових рішень щодо осіб, які вчинили кримінальні правопорушення” та інші.
Крім того, місцевим загальним судам області було направлено для виконання наказ ДСА України від 21 березня 2014 року № 41 “Про затвердження форм звітностей про вибори у 2014 році” та методичні рекомендації щодо заповнення форм тимчасової звітності № 2-ВМ, № 2-ВП та наказ ДСА України від 15 травня 2014 року № 60 “Про затвердження форми звітності  № 1-АМ “Звіт про застосування судами Закону України “Про амністію у 2014 році” та методичні рекомендації щодо заповнення форми звітності № 1-АМ.
У своїй діяльності територіальне управління вагому роль відводить проведенню заходів, спрямованих на підвищення кваліфікації працівників апаратів місцевих загальних судів, зокрема  працівників  на яких покладено обов’язки по веденню обліково-статистичної роботи.
Територіальним управлінням надсилалися відповідні інструктивні листи та методичні рекомендації ДСА України щодо забезпечення належної організації роботи суду, зокрема щодо усунення недоліків при надсиланні електронних копій судових рішень до Єдиного державного реєстру судових рішень.
Спеціалісти територіального управління та працівники апаратів місцевих загальних судів Рівненської області, зокрема спеціалісти з інформаційних технологій та відповідальні працівники з питань ведення судової статистики постійно беруть участь у відеосемінарах, які проводяться Державним підприємством “Інформаційні судові системи” спільно з Державною судовою адміністрацією України щодо ознайомлення з функціональними можливостями нових версій КП “Д-3” та з ведення обліку справ її засобами.
На виконання вимог Закону України “Про доступ до судових рішень” судами загальної юрисдикції копії судових рішень надсилаються в електронному вигляді за допомогою комп’ютерної програми “Д-3” в державне підприємство “Інформаційні судові системи”, на яке покладено ведення Єдиного Державного реєстру судових рішень. Ідентифікація рішень того чи іншого суду проходить за допомогою перевірки електронного цифрового підпису судді.
Постійно перебувають на контролі територіального управління питання наповнення місцевими загальними судами області Єдиного державного реєстру судових рішень. За 9 місяців 2014 року з 46945 копій рішень, що підлягали направленню до реєстру,  судами направлено 46823 копії судових рішень, що становить 99,7%. При цьому 14 судів з 18-ти забезпечили стовідсоткове направлення до реєстру копій судових рішень.
Протягом звітного періоду головним спеціалістом організаційного забезпечення діяльності судів, судової статистики в індивідуальному порядку надавалася допомога по організації ведення судової статистики окремим судам. Працівникам апарату судів також у телефонному режимі надавалася практична допомога по питаннях, що потребували негайного вирішення.
У звітному періоді підготовлено аналіз обліково-статистичної роботи в територіальному управлінні та судах за 2013 рік та перше півріччя 2014 року, огляд даних про стан здійснення правосуддя в місцевих загальних судах Рівненської області за 2013 рік та перше півріччя 2014 року. Підготовлені аналітичні довідки щодо окремих категорій справ, які були використані керівництвом територіального управління під час участі на нарадах та колегіях, що проводились в області.
Територіальним управлінням постійно після звітних періодів готується інформація стосовно надходження справ і матеріалів до місцевих загальних судів та середньомісячне надходження справ і матеріалів на одного суддю місцевого загального суду області.
Управлінням налагоджено співпрацю з правоохоронними органами області по наданню інформації щодо розгляду місцевими загальними судами справ усіх категорій. Проводиться робота по підготовці відповідей щодо надання статистичної інформації  на запити, що надходять від різноманітних установ та громадських організацій.
Територіальним управлінням постійно тримається на контролі питання про реалізацію проекту щодо надсилання судами учасникам судового процесу (кримінального провадження) текстів судових повісток у вигляді SMS-повідомлень учасникам судового процесу (кримінального провадження) у місцевих та апеляційних загальних судах. На даний час всі місцеві загальні суди області використовують можливість направлення SMS-повідомлень учасникам судових процесів. За звітний період судами направлено 22090  SMS-повідомлень учасникам судового процесу (кримінального провадження), що дозволяє судам зменшити витрати на поштові відправлення.
З метою усунення недоліків в організації обліково-статистичної  роботи і, зокрема, причин та умов їх виникнення територіальним управлінням та судами виконано значний обсяг роботи з підвищення рівня обліково-статистичної роботи та діловодства, а також ужито низку заходів  щодо  її  вдосконалення.