flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стан обліково-статистичної роботи в судах та ТУ за 2015 рік

15 січня 2016, 12:42

          Упродовж 2015 року територіальним управління здійснено комплекс заходів щодо організаційного забезпечення діяльності  судів з реалізації основних завдань обліково-статистичної роботи: забезпечення достовірності, об’єктивності, оперативності, стабільності та цілісності інформації про роботу судів.

З метою удосконалення обліково-статистичної роботи в місцевих загальних судах, нормативного забезпечення функціонування діловодства та організації роботи з питань судової статистики  упродовж 2015 року, головний спеціаліст організаційного забезпечення діяльності судів, судової статистики ознайомлював працівників апарату судів з усіма нормативними документами, що розроблялись ДСА України і були зареєстровані у Міністерстві юстиції України.
Зокрема, місцевим загальним судам області направлялись для ознайомлення та використання у роботі накази ДСА України “ Про погодження змін до Положення про автоматизовану систему документообігу суду ”, “ Про внесення змін до наказу Державної судової адміністрації України від 22 березня 2013 року № 41”, “ Про визнання втрати чинності наказу ДСА України від 27 січня 2010 року № 15”, “Про надсилання до Єдиного державного реєстру судових рішень відомостей щодо набрання судовими рішеннями законної сили”,  “ Про внесення змін до форми звітності № 10 “Звіт про справляння, звільнення від сплати та повернення судового збору в місцевих та апеляційних судах”,  “Про затвердження форми звітності № 2-ВМ” та інші.
Крім того, місцевим загальним судам області було направлено для виконання наказ ДСА України від 19 січня 2015 року № 8 “ Про внесення змін до наказу Державної судової адміністрації України від 22 березня 2013 року № 41” та Інструкцію щодо заповнення форми звітності № 1-1-ОП “ Звіт про оперативність розгляду місцевими загальними судами матеріалів кримінального провадження ”.
В плані роботи територіального управління з питань діловодства та статистики передбачено аналіз стану обліково-статистичної роботи в територіальному управлінні та в місцевих загальних судах області;  узагальнення стану та якості підготовки та формування річних звітів місцевими загальними судами області; аналіз стану здійснення правосуддя місцевими загальними судами області; узагальнення стану направлення місцевими загальними судами області електронних копій судових рішень до ЄДРСР; проведення з використанням відеоконференцзв’язку семінару-навчання з працівниками місцевих загальних судів області з питань підготовки статистичної звітності; проведення вивчення стану організації роботи місцевих загальних судів з питань судової статистики.
У своїй діяльності територіальне управління вагому роль відводить проведенню заходів, спрямованих на підвищення кваліфікації працівників апаратів місцевих загальних судів, зокрема  працівників  на яких покладено обов’язки по веденню обліково-статистичної роботи.
Спеціалісти територіального управління та працівники апаратів місцевих загальних судів області, зокрема спеціалісти з інформаційних технологій та відповідальні працівники з питань ведення судової статистики постійно беруть участь у відеосемінарах, які проводяться Державним підприємством «Інформаційні судові системи» спільно з Державною судовою адміністрацією України щодо ознайомлення з функціональними можливостями нових версій КП «Д-3» та з ведення обліку справ її засобами.
28 грудня 2015 року з метою обговорення питань щодо підготовки до формування та подання статистичних звітів про розгляд судових справ за 2015                рік, та у зв’язку з випуском нової версії  комп’ютерної програми «Д-3», територіальним управлінням проведено семінар в режимі відеоконференцзв’язку для працівників апарату судів, в обов’язки яких входить ведення обліково-статистичної роботи та здача звітності, та спеціалістів з інформаційних технологій місцевих загальних судів області. Семінар проведено за участю інженера РСП у Рівненській області ДП «Інформаційні судові системи» Кляпка П.П.
Під час проведення відеосемінару особлива увага працівників судів області була звернута на належну організацію обліково-статистичної роботи суду та побудову звітів за допомогою КП “Д-3”.
Також з метою підвищення рівня кваліфікації працівники апарату судів беруть участь в дистанційних навчаннях користувачів КП «Д-3», які проводить державне підприємство «Інформаційні судові системи».
Зокрема, працівники апаратів Гощанського, Демидівського,  Дубровицького та Сарненського районних судів в 2015 році пройшли індивідуальні навчальні практикуми по роботі з КП «Д-3» з таких дисциплін: «Адміністрування КП «Д-3», «Реєстрація та ведення вхідної та вихідної кореспонденції (канцелярія по справах)», «Реєстрація справ та ведення статкарток»,  «Виготовлення документів судочинства (судді та їх помічники)», «Судова статистика та складання періодичних статзвітів» та за результатами проходження окремих навчань отримали сертифікати з вищезазначених дисциплін.
Окремі працівники Гощанського, Демидівського районних судів та Кузнецовського міського суду пройшли індивідуальний навчальний практикум по роботі з КП «Д-3» та програмами звукозапису судових засідань «Виготовлення документів судочинства та ведення технічного фіксування судового процесу (секретарі судових засідань)», а також прийняли участь у навчальному семінарі «Web-програма «Бронювання систем відеоконференцзв’язку», що дозволяє планувати графік судових засідань.
Також працівники апарату Кузнецовського міського суду були слухачами семінару щодо функціоналу підтвердження зарахування судового збору до Державного бюджету в КП «Д-3».
Крім того, у місцевих загальних судах проводяться внутрішні навчання з підвищення кваліфікації працівників апарату судів.
Територіальним управлінням надсилалися до відома місцевих загальних судів області стислий виклад рішень Європейського суду з прав людини та відповідні інструктивні листи та методичні рекомендації ДСА, зокрема щодо наповнення Єдиного державного реєстру судових рішень, оприлюднення результатів автоматизованого розподілу судових справ на веб-порталі судової влади України, виконання вимог Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору”.
На виконання вимог Закону України “Про доступ до судових рішень” судами загальної юрисдикції копії судових рішень надсилаються в електронному вигляді за допомогою комп’ютерної програми “Д-3” в державне підприємство “Інформаційні судові системи”, на яке покладено ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. Ідентифікація рішень того чи іншого суду проходить за допомогою перевірки електронного цифрового підпису судді.
Постійно перебувають на контролі територіального управління питання наповнення місцевими загальними судами області Єдиного державного реєстру судових рішень. За 2015 рік з 102305 копій рішень, що підлягали направленню до реєстру,  судами направлено 108220 копій судових рішень, що становить 105,8%.
Крім того, на виконання вимог Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд» місцевими загальними судами області проводиться робота щодо наповнення ЄДРСР, а саме надсилання всіх судових рішень, які не були внесеними до Реєстру починаючи  з 1 січня 2010 року.
Протягом звітного періоду головним спеціалістом організаційного забезпечення діяльності судів, судової статистики в індивідуальному порядку надавалася допомога по організації ведення судової статистики окремим судам. Працівникам апарату судів також у телефонному режимі надавалася практична допомога по питаннях, що потребували негайного вирішення.
Крім того, упродовж 2015 року спеціалістом управління надавалася практична допомога працівникам апаратів судів з питань заповнення картки на особу, стосовно якої судом розглянуто матеріали кримінального провадження; складання квартальних, піврічних та річних звітів, перевірки достовірності показників; методики проведення аналізів та узагальнень. На адресу судів надсилалися відповідні інструктивні листи та методичні рекомендації щодо забезпечення належної організації роботи суду.
У звітному періоді підготовлено аналіз обліково-статистичної роботи в місцевих загальних судах області та територіальному управлінні за 2014 рік та перше півріччя 2015 року, огляд даних про стан здійснення правосуддя місцевими загальними судами Рівненської області за 2014 рік та перше півріччя 2015 року. Підготовлені аналітичні довідки щодо окремих категорій справ, які були використані керівництвом територіального управління під час участі на нарадах та колегіях, що проводились в області.
Також територіальним управлінням у звітному періоді проаналізовано стан та якість підготовки, формування та подання статистичних звітів про стан здійснення правосуддя місцевими загальними судами області за 2014 рік та перше півріччя 2015 року. Вказаний  аналіз був надісланий до місцевих загальних судів області для опрацювання та усунення недоліків в подальшому.
Територіальним управлінням постійно після звітних періодів готується інформація стосовно надходження справ і матеріалів до місцевих загальних судів та середньомісячне надходження справ і матеріалів на одного суддю місцевого загального суду області.
Управлінням налагоджено співпрацю з правоохоронними органами області по наданню інформації щодо розгляду місцевими загальними судами справ усіх категорій. Проводиться робота по підготовці відповідей щодо надання статистичної інформації  на запити, що надходять від різноманітних установ та громадських організацій.
Територіальним управлінням постійно тримається на контролі питання про реалізацію проекту щодо надсилання судами учасникам судового процесу (кримінального провадження) текстів судових повісток у вигляді SMS-повідомлень учасникам судового процесу (кримінального провадження) у місцевих та апеляційних загальних судах.
 На даний час всі місцеві загальні суди області використовують можливість направлення SMS-повідомлень учасникам судових процесів. За звітний період судами направлено 35088 SMS-повідомлень учасникам судового процесу (кримінального провадження), що дозволяє судам зменшити витрати на поштові відправлення.
Спеціалістом управління з судової статистики опрацьовуються та узагальнюються звернення місцевих загальних судів щодо проблем, які виникають під час експлуатації програми «Д-3», оперативно приймаються заходи щодо усунення проблем або шляхом залучення спеціалістів ДП «Інформаційні судові системи», або обміну позитивного досвіту між самими спеціалістами з інформаційних технологій місцевих судів області.
З метою усунення недоліків в організації обліково-статистичної  роботи і, зокрема, причин та умов їх виникнення територіальним управлінням та судами виконано значний обсяг роботи з підвищення рівня обліково-статистичної роботи та діловодства, а також ужито низку заходів  щодо  її  вдосконалення.
Судами області у звітному періоді проводилась самостійна робота по:
- вивченню і впровадженню єдиної автоматизованої системи документообігу загальних судів, розподілу справ між суддями в місцевих загальних судах та впровадженню комп’ютерної програми “Д-3”;
- проведенню внутрішніх перевірок ведення обліково-статистичної роботи канцеляріями судів: якості заповнення документів первинного  обліку, повноти, достовірності та своєчасності заповнення всіх показників, передбачених цими документами; правильності заповнення статистичних карток на осіб, стосовно яких судами розглянуті матеріали кримінального провадження;
-  проведенню занять з вивчення працівниками, відповідальними за первинний облік справ і матеріалів судів, “ Інструкції з діловодства в місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, апеляційних судах міст Києва та Севастополя, Апеляційному суді Автономної Республіки Крим та Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ”, “Інструкції щодо заповнення і подання форм звітності про розгляд апеляційними та місцевими (крім господарських) судами судових справ та матеріалів”, “Інструкції щодо формування картки на особу, стосовно якої судом розглянуто матеріали кримінального провадження”, “Положення про автоматизовану систему документообігу суду”  тощо.